Tänkvärt

Jag har en passion i livet, det är mat. Jag älskar mat, att äta mat, att laga mat och att få dela måltid med andra. Mat är på så många sätt så centralt. Inte bara det att det är nödvändigt för överlevnad, utan den visar även vem man är eller åtminstone vilka mattraditioner man kommer ifrån. Mjölksyrade grönsaker från Tyskland, rödvinssås från Frankrike, kokosmjölk och spännande grönsaker från Fjärran Östern och sill med potatis från Sverige. Så var det i alla fall förut. Nu för tiden så kan man äta utmärkt sushi utan att lämna Alvik, amerikansk hamburgare i Hongkong eller afrikansk stuvning i Norge. Ord som fusion food och cross cooking har dykt upp bland gravlax och kålrötter, och plötsligt är Janssons frestelse i sällskap av koreansk kimchi, och köttbullar serverad med kokosmjölk och granatäppelkärnor. Och jag älskar det! Det är spännande, utmanande och jag får upptäcka nya smaker och uttryckssätt.

Jag har en passion i livet, det är min tro. Jag älskar min tro, att få leva i tro, att få dela tro med andra. Tron är på så många sätt central, inte bara en möjlighet i livet, utan den visar även vem man är eller åtminstone vilken trosinriktning man har.

För mig så finns det många likheter mellan mat och tro, så på så sätt är det tacksamt att göra en liknelse. För mig handlar tron lika mycket om utveckling och upptäckande som mat. Att bara äta samma mat är naturligtvis inte skadligt, men med den kunskap vi har om omvärlden så blir det lite tråkigt.  Visst går samma liknelse att göra om våra Gudstjänster. Att bara sjunga våra egna sånger, eller få lyssna till musik från andra delar av världen. Att bara predika från min horisont eller dela liv med dem från andra sida jorden. Tro är liksom mat, något som hela tiden utvecklas. Mycket passar inte ihop, en del saker kan vara rent giftiga och annat är skadligt. Men med kunskap, nyfikenhet och erfarenhet av andra finns det fantastiska möjligheter till spännande måltider.

Hur länge sedan var det du provade något nytt, kryddade ditt familjerecept med något spännande, ditt andaktsliv med en annan författare, musik eller uttryckssätt? Kanske du i vår skall gå en pilgrimsvandring, vara med på en retreat, eller predika i en Gudstjänst. Jag vill utmana oss att i vår prova något nytt, så när vi ses i höst kan vi dela ett fantastiskt knytkalas av nya erfarenheter. Gode Gud välsigna…maten!