Tänkvärt

Det hände sig att hon i en dröm fått höra att Jesus skulle komma på besök till henne. Då hon vaknade var det med en god känsla i kroppen. Tänk att Jesus ville besöka just henne! Hon tänkte att då måste hon göra fint, så hon började med att städa hela huset. När hon i ett moln av damm och diskhandskarna våta av skum står och fyller på tvättmaskinen, hör hon hur det ringer på dörren. Jäktad går hon för att se efter. Utanför dörren står hennes granne Jane med en påse nybakade kakor och en kaffetermos. Med ett brett leende frågar hon om de inte skall ta en fika, så kan de prata en stund. Hon ser på Jane men avböjer med förklaringen att hon väntar besök. Jesus har lovat att komma förbi, och just nu så är hon mitt uppe i förberedelserna. Allt måste vara perfekt.

Då hon stängt dörren framför grannen kastar hon sig genast iväg för att börja skura golven. När hon efter en stund skurat alla golv och med iver gett sig på att putsa fönstren, hörs åter ringklockan på dörren. Hon ser sig omkring och går för att öppna. På trappan står en liten pojke som undrar om hon sett hans katt. Den kröp in under hennes staket och han undrar om hon kan komma ut och hjälpa honom att leta. Stressat ser hon på klockan och tänker på allt som måste ordnas innan Jesus kommer. Hon säger till pojken att hon inte har tid och stänger dörren för att fortsätta städa. Hon måste ju hinna baka en kaka också.

Naturligtvis, när hon just börjat plocka fram ingredienserna och konstaterat att hon har exakt vad som behövs för att baka ringer det återigen på dörren, och med förklädet hängande om halsen och mjöl på kinderna går hon för att öppna. På förstubron står Jakob, och han undrar om han kan få låna lite socker. Hon tänker på att hon inte kan ge bort något, för då kan hon själv inte baka en kaka, och det är ju faktiskt Jesus som kommer på besök, förklarar hon och stänger dörren.

Nu är allt äntligen klart, fönstren blänker, golven skiner och den nybakade kakan sprider sin doft genom hela huset. Nu kan hon bara vänta, men tiden går, och Jesus verkar inte komma. När natten kommer och hon besviken går och lägger sig, frågar hon Jesus varför han inte kom som han lovat. Jesus svarade: ”Jag besökte dig tre gånger, men ingen gång släppte du in mig.”

Berättelsen är fritt från ett drama

Jag funderar mycket på för vem vår kyrka är till för. Vi har ett läge som ger oss flera möjligheter. Vi har en värld som söker efter trygghet, och ett hopp som bär genom tid och rum. Är vi lyhörda för den som söker, är vi till för den som behöver? Under pandemiåren har det blivit tydligt att många söker sig till kyrkan. Det märks i våra Gudstjänster och det märks under veckorna. Som församling tänker jag att det är vårt uppdrag att öppna vår kyrka för den som knackar.

Kim Bergman

Jag kommer alltid vara tacksam till Kim, Anette och alla som rör sig i kyrkan. Nu har jag fått jobb i stadsdelsförvaltningen och jag är också timanställd på Hela Människan.
Tryggheten som barn har i mammas armar är hur jag känner mig varje gång jag kommer till kyrkan och jag kan bara säga stort tack till hela församlingen.

Ewa Jallow