Tänkvärt

JAG TROR ATT JAG VAR I SANDVIKEN och satt och väntade på ett tåg. Det var en sådan där gammalmodig vänthall, högt i tak och hårda träbänkar, affischerna gjorde reklam för SJ:s resmål och biljettluckan var stängd. Bredvid mig på bänken hade någon ristat in meningen: Alla stora ting består av många små. Det är en visdom som jag på många sätt har återkommit till, både för min egen skull och i samtal med andra.

DET ÄR VÄLDIGT LÄTT ATT SE STORHET och förundras och imponeras, men vad vore ett OS om det inte fanns enskilda människor där? Vad vore en park om där inte fanns enskilda blommor och växter? Och många gånger är det enklare att komma igenom ett tungt problem, om man kan bryta ner det i små delar.

PÅ SOMMAREN brukar jag finnas med på en kristendomsskola på Sjövik i Dalarna. Där möter jag väldigt många unga människor och får samtala om tro och kyrka. Ett av samtalen i sommar kom att handla om hur vi skall kunna nå de unga människorna, hur vi skall kunna locka dem till kyrkan. Vi pratade om allt från häftigare musik, skönare bänkar till mindre prat och mera bön men kunde inte komma fram till riktigt hur en modern ungdomlig kyrka skulle se ut. Åsikterna gick alldeles för mycket isär… Det vi slutligen enades runt var att det viktigaste är att kyrkan aldrig stannar upp, att den hela tiden vågar gå med. Inte nödvändigtvis provar allt som finns, men heller inte alltid stänger ute. Kyrkan består i grund och botten av människor som vill uttrycka sin tro på Gud, speglad i sin samtid. Så det handlar väldigt sällan om hur kyrkan skall förändras och växa, utan gång på gång vem.

EN ANNAN SLOGAN jag läste i ett väntrum på Gotlandsterminalen är att vi alla är en del av någon annans upplevelse. Vi är aldrig ensamma i att vara församling. Vi är en del av en annans upplevelse, både i det lokala som i det globala.

NU STÅR VI INFÖR EN HÖSTTERMIN, som jag tror kommer bli en nystart på mycket, och jag längtar efter att vi återigen kan få samlas på riktigt till gudstjänst och gemenskap. Jag hoppas att även om du har känt dig ensam under pandemiåren, så är du en del av en större gemenskap, och jag hoppas att vi ses snart! Alla stora ting består av många små, och var och en av oss är en del i varandras upplevelse!