Tänkvärt

När allt annat stänger, måste kyrkan vara öppen!

För länge sedan så byggdes kyrkor oftast på höjder och kullar, gärna mitt i byn, eller så var det så att byar formades runt kyrkor. Kyrkorna var även en plats att söka skydd i under orostider. Nu för tiden bygger vi inte kyrkor på höjder för att tidigt kunna få en varning om framryckande fiender, men fortfarande är kyrkan en plats att söka skydd i, särskilt när tiden är orolig. Vår kyrka ligger kanske inte mitt i byn, men nära centrum. Det gör att vi har möjlighet att vara öppna mot alla som vill söka en stund av vila eller frid. Under pandemiåren fick jag många kontakter med människor som sökte sig till kyrkan, alla med olika anledningar. Nu skall ni få möta en av dem. Hon heter Ewa, och det här är hennes berättelse:

Centrumkyrkan Farsta är Guds hus!

Jag hade gått förbi den i många år utan att titta in. En vacker dag på väg hem kände jag mig yr i huvudet och ville sätta mig, men inte utanför för det var kallt, så jag ringde på i kyrkan. En man kom till dörren och jag frågade om jag kunde komma in för att vila mig. Med ett leende sa han till mig: ”Såklart, välkommen!” Han ledde mig till kyrksalen där jag satte mig och vilade. Efter ett tag kom han tillbaka och sa att om jag behöver prata får jag gärna komma till hans kontor och prata med honom. Min respons var om han hade tystnadsplikt och han svarade ja. Inne på hans kontor satte jag mig ner på soffan. Jag insåg inte hur mycket bekymmer jag hade tills jag började öppna upp och prata med honom. Det kändes bra att kunna prata med någon och det blev början på mina många besök till kyrkan.
Jag fick komma dit ofta och sitta på kontoret och använda datorn och söka jobb för då var jag jobbsökande. Jag hade aldrig trott att man kan bli varmt välkommen till kyrkan utan att vara kristen. Jag känner mig som en del av familjen för det är en familj i församlingen i Farsta.

Jag kommer alltid vara tacksam till Kim, Anette och alla som rör sig i kyrkan. Nu har jag fått jobb i stadsdelsförvaltningen och jag är också timanställd på Hela Människan.
Tryggheten som barn har i mammas armar är hur jag känner mig varje gång jag kommer till kyrkan och jag kan bara säga stort tack till hela församlingen.

Ewa Jallow